Spring naar inhoud

Haptonomie

maart 18, 2017

haptonomie

Omdat ik altijd al eens had willen weten wat haptonomie is, nam ik deel aan een kennismakingssessie van Eline Blom en Helen Gerritsen. Zij kennen elkaar van de terugkombijeenkomsten van de opleiding en versterken elkaar met intervisie en gezamenlijke promotie-activiteiten. Hè, waar ken ik dat van? Oh ja, van Wandelcoach Kennemerland!

Het werd een enerverende bijeenkomst! Al bij de eerste oefening vond ik Eline op mijn weg die haar bekendheid met lichamelijkheid en haar speelsheid etaleerde door mij de weg te versperren tot de stoel waarin ik wilde gaan zitten. Het eerste leerpunt was een feit: wat doe ik als iemand wil hebben wat ik wil? Antwoord: ik gun het de ander en neem genoegen met wat er voor mij overblijft.

Overigens bofte ik dat ik niet veroordeeld was tot de stoel waarop ik begon en belandde tussen de twee haptonomen, professionals tenslotte. En dat hielp bij de volgend oefening: stoelen bij elkaar en handen vast. Ik was meteen alert voor een gebed of toverspreuk of samenzang, maar het ging over temperatuurverschillen… Heb je warme handen, dan mag je (dank) ontvangen, bij koude handen leer je wat de vreugde van ontvangen is.

De volgende oefening was in tweetallen en ging over nabijheid. Wist ik dat er verschil zit tussen op iemand afstappen of iemand naderbij laten komen? Nee, maar het is er wel. Ook speelt mee dat er allerlei (aangeleerde) gewoontes zijn die je gevoel in de weg kunnen staan en voor je het weet staat iemand veel dichterbij dan je prettig vindt. Of verder weg, natuurlijk.

Als laatste mochten we ervaren hoe het voelt om aangeraakt te worden door een haptotherapeut. Dat viel mij mee. Al leerde ik wel een bijzondere les. Ik vond de hand op mijn rug, licht en vroeg wat harder te duwen. Ik kreeg terug: dus jij wilt dat ik meer moeite doe om jou te raken? Is dat het gevolg van ‘altijd’ meebewegen met anderen…

Vandaag geleerd bij haptonomie: als je gewend bent om  mee te bewegen met anderen, is het moeilijk om te voelen wanneer iemand jou (aan)raakt.

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: