Spring naar inhoud

Leertherapie

oktober 17, 2017

26-IMG_20170826_180309

Deze blog had ik al aangekondigd. Maar je moet er 39 voor worden om het te snappen. Of 54. En natuurlijk doet de leeftijd er niet toe, maar is er een besef voor nodig. Een besef dat dit blijkbaar iets is waarin jij van anderen verschilt en wat jou belemmert in een aantal zaken.

Ik wil het niet erger maken dan het is, want in de eerste plaats is het zo dat wie jij bent en hoe jij het doet, jou geholpen heeft om hier te komen. En dat mag je niet onderschatten. Je hebt keuzes gemaakt, consequenties gedragen. Je hebt ontdekt dat jouw gedrag reacties oproept, bewondering en weerstand. En door schade en schande heb je geleerd dingen recht te zetten en te relativeren. Je bent net iets verder gekomen dan: zo ben ik nu eenmaal! Je hebt je kunnen verbinden met mensen in jouw omgeving.

Wat is het dan? Waar heb ik het over? Al in je vroegste jeugd heb je ontdekt hoe te reageren op de omstandigheden waarin je klein en kwetsbaar was. En –er van uitgaande dat je overlevingsstrategie succesvol was- dat patroon aan reacties draag je met je mee en is verschillend van de patronen die anderen zich eigen gemaakt hebben.

Nu doen mensen hun leven lang ervaring op en ontwikkelen ze zich verder. Soms gaat dat min of meer gelijk op met functies in een bedrijf of organisatie waarin ze steeds meer verantwoordelijkheid dragen. Om elkaar te verstaan op die posities, is het noodzakelijk dat je meer en meer dezelfde ‘taal’ spreekt. Met andere woorden: eventuele blinde vlekken die je meebrengt uit je jeugd, vragen om aandacht, om te worden opgelost wil je kunnen blijven functioneren.

Voor therapeuten die luisteren en begrijpen als professionele vaardigheden inzetten, is hier een opleidingsmogelijkheid voor in de vorm van leertherapie. Hierbij gaat de therapeut in gesprek met een andere therapeut om de blinde vlekken bloot te leggen. Ik zeg het veel te kort door de bocht, maar je kunt het nalezen in de publicatie die Monika Joras op haar site heeft gezet: https://monikajoras.nl/leertherapie/

Hoewel het boekje in eerste instantie voor collegae is geschreven, deelt ze in het voorwoord haar droom dat niet alleen alle professionals die met mensen werken, maar iedereen zich in de omgang met anderen bewust wordt van de blik waarmee hij naar de wereld kijkt.

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: