Spring naar inhoud

Intimiteit en taal

februari 20, 2018

10352283_704208529645775_4392864532218226798_n

‘Ik hou van jou en ik mis je’. Mag je dat tegen willekeurig wie zeggen? Hoe ver kun je gaan met wat je zegt? En dan nog dit: kunnen taalkunstenaars (dichters) verder gaan dan jij en ik? Oh, en hoe zit dat dan bij coaches? Waar ligt de grens voor een goed gesprek?

Ik denk dat ik in taal heel ver kan gaan. Het zit in je hoofd, het appelleert aan een droom, een verlangen, het vertegenwoordigt een virtuele lichamelijkheid en het voedt jou. En daarom verlicht het je sombere gedachten als ik daarover met je spreek. En ik snap wat jou verlamt en kietel soms de stoutmoedige gedachten om daarmee om te gaan. Ik ben de duivel die de engel van je schouder mept: zeg het maar, hoe het echt is!

Taal is meer dan we denken de werkelijkheid waarbinnen we bestaan. Psycholoog Jacques Lacan ontdekte in de ontwikkeling het spiegelstadium,  het moment waarop we onszelf herkennen in de spiegel als de persoon waarover het verhaal gaat, de naamdrager. ‘Ik’ zeggen we dan, en wijzen naar ons spiegelbeeld. En daarmee omarmen we een bestaande geschiedenis.

Laat het verhalen zijn, daarvan ben ik een groot voorstander. Je hebt een voorgeslacht, een gezin, een familie. Daarvandaan ging jij op ontdekkingstocht en je ontmoette anderen. En omdat je die anderen hebt toegelaten in jouw wereld, ben jij / is jouw identiteit geboren en het avontuur begonnen.

Op diezelfde manier bemoei ik mij met jou als jij een coach nodig hebt. Wees welkom!

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: